Vestermølle Møllelaug

   

Nu er Damstien og Skulpturhaven indviet,

mindesten og Danmarksstelen er afsløret

Midt i festlighederne ringede Realdania

 

Det holdt tørt, og blæsten havde lagt sig, da Damstien og Skulpturhaven på Vestermølle blev indviet 12. marts, efterfulgt af afsløringer af mindesten for Anders og Kirstine Nielsen samt skulpturen Danmarksstelen skabt af Thomas Andersson.

 

Der var taler ved viceformand i Landbrug & Fødevarer, kvægbonden Lone Andersen, kulturudvalgsformand Tage Nielsen samt tidligere minister, sognepræst Mette Bock.

 

Indimellem var lød der festlige messingtoner ved Skanderborg Kulturskoles BrassBand under ledelse af Jesper ”Trut” Andersen.

 

Inden Thomas Andersen præsenterede Danmarksstelen med navnetilføjelsen ”Herfra min verden går”, fortalte Hans Struve, der har bistået Møllelaugets bestyrelse vedrørende valg af kunstner, om arbejdet gennem halvandet år frem til i går.

 

Opringning fra Realdania

Da Jesper ”Trut” og hans musikere havde sat punktum ved at blæse Congratulations kunne undertegnede give en nyhed at gå hjem på. En time inde i festlighederne, der også omfattede muligheden for at møde bladtegner Jens Julius Hansen og se hans udstillede værker på Kornmagasinet, opleve vandturbinen trække kværn og jævnstrømsanlægget samt nyde vand fra Helligkilden og brød fra Restaurant Vestermølle, ringede projektchef Henrik Lund fra Realdania med en kort melding:

 

Møllelaugets ansøgning om 2,9 millioner kroner til

renovering og nyindretning af Vestermølles hovedbygning

er nu færdigbehandlet, og pengene er bevilget.

 

Tillagt bl.a. en opsparing i Møllelauget på et millionbeløb samt bidrag fra borgere er finansieringen hermed på plads.

 

Arbejdet er straks igangsat

Afklaringen i går er i dag fulgt op med aftaler om møde med arkitekt for at få lavet detailprojektering og materiale til byggesagsbehandling og udbud. Der er samtidig aftalt møde med Fælleden vedrørende samspil med kommunen, der som ejer og bortforpagter af bygningen skal være med fra start til slut omkring hele proceduren ved projektet.  

 

 

Seniorrådgiver Henning Otte Hansen, Københavns Universitet, og professor Flemming Just, indtil for nylig direktør for Sydvestjyske Museer, var til stede i går og er klar til at sætte i gang vedrørende udvikling af de udstillinger, der skal være i huset. Det samme gælder for Jens Julius, som har lovet af hjælpe os med at udvælge blandt flere end 20.000 tegninger lavet over mere end 50 år.

 

Vi satser nu på at kunne åbne Galleri Julius og historiske udstillinger i Vestermølles hovedbygning ved endnu en indvielses-sammenkomst engang i foråret 2025. Flere fonde og andre potentielle bevillingsgivere har opfordret Møllelauget til at søge om midler til denne del af det samlede projekt, hvoraf første del blev indviet i går. Vi går nu i gang med tredje og i denne sammenhæng sidste omgang fundraising.

 

Danmarksstelen afsløres. Holdet, der trækker i snoren, er fra venstre Gert Karkov,_ndelsfonden, Jan Hermansen, Mejeriforeningen, Helle Juhl, Kulturfonden, Nis Hjort, Fælllesfonden og Mogens Christiansen, Foreningen PlanDanmnark. Efterfølgende fortalte Thomas Andersson om sit værk.

 

Carsten Kissmeyer, Søren Kissmeyer Nielsen og Lene Kissmeyer Nielsen, oldebørn af Anders og Kirstine Nielsen, har afsløret mindestenene.

Landboforeningerne, her repræsenteret af Hans Gæmelke, Djursland, Henrik Nissen, Østjysk, Henrik Øster, Samsø, Christian Jensen, Kronjylland og Ole Larsen, Odder Skanderborg, har fundet midler til projektet.

         

Lone Andersen, Tage Nielsen, Mette Boch og Hans Struve talte

 

  

Smukkest ved Skanderborg

 

NYHED: Danmarksstele og mindeanlæg for Anders

& Kirstine Nielsen indvies på Vestermølle 12. marts

 

Klik på linket herunder og læs herom samt  

vedrørende oplevelser på Vestermølle

og i Skanderborg i det hele taget

 SMUKKEST VED SKANDERBORG


Kontakt jlc@jlundc.dk / 4050 0333

vedrørende guidede rundvisninger



Info til Møllelaugets medlemmer

Et billede, der indeholder træ, græs, udendørs, jord
                                                                                                                                                                                                                        
                                                                                                                                                                                                                        Automatisk genereret beskrivelse

 

Mens mange holdt efterårsferie, kom Virring Maskinstation til Vestermølle for at anlægge befæstede stier mellem Oddervej og mølledammen samt hovedbygningen. I den rå jord i halvcirklen herover plantes i den kommende uge en bøgehæk. Der er i haven afsat plads til et kulturpolitisk mindesmærke, som udføres af en dansk kunstner. Der satses på afsløring i 2023.

 

Der er nu udsigt til, at Møllelauget til sommer får nøgle til hovedbygningen. Arkitekt Anna Mette Exner har lavet opmåling af huset og udarbejder forslag til dets indretning til historiske udstillinger og Galleri Julius. Historikere tilknyttet Københavns Universitet og Syddansk Universitet er sammen med Møllelaugets bestyrelse gået i gang med en plan for udstillingerne, der får Kirstine og Anders Nielsens liv og virke som et centralt punkt.  

 

Et billede, der indeholder træ, jord, udendørs, sti
                                                                                                                                                                                                                        
                                                                                                                                                                                                                        Automatisk genereret beskrivelse

 

Stien op mod Oddervej. Dens tredje ben hen over dæmningen mellem dam og bæk, anlagt ved fyld fra oprensning af dammen i 2009, laves til foråret. Herefter vil der være en naturskøn tur, også for rollator- og kørestolsbrugere, omkring mølledammen til det kommende historiske skulpturanlæg i haven.  
















 


Guidede gruppebesøg

Kontakt: Jørgen Lund Christiansen
4050 0333
jlc@jlundc.dk

Kom og besøg os - åbent for grupper ugens syv dage fra 08 til 22. Kontakt Jørgen Lund Christiansen på 4050 0333 eller jlc@jlundc.dk
På en guidet rundvisning kommer vi omkring Vestermølles historie og karakteristiske, nyrenoverede bygninger, bl.a. Møllehuset, Laden og Riddersalen samt vildtbanestenen og stødhæverten. I mølleriet starter vandturbinen, der bl. a. trækker jævnstrømsgeneratoren og den gamle stenkværn.

Passer det ind i programmet, står Restaurant Vestermølle - www.restaurantvestermolle.dk, 8652 2000 - klar med kaffe/rundstykker, frokost, eftermiddagskaffe og/eller middag.

Åbningstider 

Mandag lukket

Tirsdag, onsdag, torsdag og fredag kl. 12-15

Lørdag og søndag kl. 11-16


Gruppebesøg.

Restaurant Vestermølle


Restaurant Vestermølle har telefon
86 52 20 00.


www.restaurantvestermolle.dk



Vestermøllemel går som varmt brød
se artiklen tryk her


Den gamle stenkværn, trukket af CO2-fri vandkraft,maler fuldkornsmel af dansk konceptavlet kvalitetshvede.Kan købes i Museet og Restauranten.Velegnet til brød, boller, pandekager, panering af fisk - og som værtindegave.

Se folderen om mel


Møllehusets virtuelle
udstillinger og videoer

 Okkergalleriet på Vestermølle

Støttet af bl.a.: 

 

MAD TIL ALLE, bæredygtigt, uden dogmer

En vægavis med illustrerede plancer samt baggrundsartikler og videoer

Virtuelt Museum:

  • Vestermølle - 500 års Danmarkshistorie
  • Anders Nielsen, Svejstrup Østergaard, - manden bag andelsbevægelsens og landbrugets organisering og udvikling
  • Fremtiden

Videoer med debatoplæg:

Korn, mel, brød

Alternativ energi

Økologi og GMO

Selvejets fremtidsmuligheder