Hjem » Møllen & mel » Mel
“Vestermølle laver Danmarks bedste mel”
Det udtaler brødekspert Åse Hansen og lektor på Københavns Universitet: “Vestermøllemel indeholder de fleste af kornets kostfibre, vitaminer og mineraler sammenlignet med almindeligt mel”.
Åse Hansen er ekspert i mel først i brødindustrien, senest 20 år på København Universitet, hvor hun har arbejdet med korn, mel og brød.
Årsagen er, at stenkværnen, der trækkes CO2-frit af vandturbinen, kører med lav hastighed, hvorved korn og mel ikke opvarmes, og værdistofferne i meles beholdes.
Stenkværnen kører med lav hastighed, kun 55 omdrejninger i minuttet. På den måde sker der sker der ingen opvarmning af korn og mel.
Kværnen køres hårdt sammenspændt, men med en fint malet vare til følge, og da melet ikke sigtes, er alle værdistoffer til stede i det færdige produkt.
Til gengæld er kapaciteten ringe. Når der over tre timer er malet 200 kg. korn, er mølledammen tom. Der må ventes et døgn, indtil Sønderbækken igen har fyldt dammen.
Når det gælder mængde, er den moderne stålvalse langt foran Vestermølle – men ikke, når det gælder kvalitet.
En støt stigende kundekreds kommer og køber mel i kiloposer på Vestermølle. Der følger opskrifter med i købet.
I museets lukketid kan melet købes i restauranten, der selv er storforbruger af det gode mel i restauranten.
Den prisbelønnede håndværksbager, Henrik Kjær, Hovedgaard Bageri er ligeledes en trofast køber af det lækre mel. Der sælges særligt møllebrød fra hans butikker i Horsens kommune.
Han er indehaver af adskillige titler som Årets Bager og opdagede kvalitetsproduktet ved en tilfældighed, før Møllelauget selv blev klar over, hvor unikt melet var.
Så blev det analyseret, og der kom infolabels på poserne .