Fokus på korn på arbejdende mølle

Fokus på korn på arbejdende mølle

Den globale kornhøst i 2024 landede på ca. 2,3 millioner tons korn, heraf stod Danmark for ca. 9 millioner tons. Tallene opgøres årligt af IGC (International Grain Council). Danmarks netto-eksport af korn er omkring 0,8 millioner tons, hvor en stor del udgøres af maltbyg. 

Korn er den helt afgørende afgrøde, når det gælder produktion af mad til i dag ca. 8 milliarder mennesker.

”At fortælle kornets historie ud fra en vinkel om, hvor vidt vi stadig kan brødføde flere og flere mennesker på jorden, er fortsat en meget relevant vinkel ” citat af Jens Aage Søndergaard, tidligere Curator ved Dansk  Landbrugsmuseum Gl. Estrup. Han ydede en stor hjælp med udstillingen, der kan ses i møllehuset.

God fortælleramme

Møllen er en rigtig god fortælleramme, sagde Søndergaard, der blev takket for et spændende arbejdsresultat og godt samarbejde af Møllelaugets formand Jørgen Lund Christiansen.

Han bød på de flere end hundrede fremmødte på de god kornprodukter øl, whisky og brød fra Restaurant Vestermølle, da udstillingen åbnede.

 

Spelt, sorthavre, triticale og soja

Hvordan ser spelthvede, sorthavre, triticale og sojabønner ud, og hvad bruges afgrøderne til?

Udstillingen i møllemuseet giver i noteform svar herpå. De nævnte afgrøder er sammen med byg, havre, hvede rug, majs, raps, sojaskrå, ris, solsikkefrø, ærter og hestebønner udstillet i må-gerne-røre-beholdere.

Indpasset i eksisterende

Samtidig er der etableret forbindelse til en digital mølleordbog med underholdende og oplysende tekster og illustrationer om 700 mølleord og -begreber. Den er udviklet af Øhavsmuseet i Faaborg.

Det er lykkedes at få det hele indpasset i de eksisterende udstillinger, herunder Virtuelt Museum på kornmagasinet over møllen og med vandturbinen, som trækkraft for den gamle stenkværn, jævnstrømsgenerator og båndsav i kværnrummet.